Därför är Xbox den bästa spelkonsolen just nu

När de bägge konsolerna ursprungligen släpptes verkade det som att Sonys Playstation 4 var ämnad att överglänsa Microsofts Xbox One. Förutom att urvalet av speltitlar var bättre så hade också Playstation 4 bättre grafik, vilket gjorde att många spel var mer imponerande rent visuellt på Sony-konsolen.

svart xboxkontroll

Å andra sidan så har Xbox One sedan dess slagit tillbaka och blivit den bästa allround-konsolen som idag finns på marknaden. I den här artikeln undersöks några av Xbox Ones mest imponerande funktioner och varför denna i dagsläget slår ärkerivalen.

Spelaspekter och pris

Trots övertaget som PS4 hade vid tidpunkten för lansering så har Xbox One sedan dess lyckats bygga upp en stark spelkatalog med mer på gång, i form av till exempel Sunset Overdrive samt hela Halo-serien remastrad i HD, vilka endast kommer att finnas tillgängliga för Xbox. Även den nya prenumerationsservicen från Electronic Arts, EA Access, kommer endast att finnas tillgänglig för Xbox.
Ett liknande mönster kan observeras vad gäller priset hos de bägge konsolerna. Medan Playstation 4 lanserades till ett lägre pris, vilket gav en tidig fördel, har priset på Xbox One sedan dess sjunkit drastiskt. Ett resultat av detta är att det är betydligt billigare att köpa en Xbox One om man bara skall köpa själva konsolen.

knappar på xboxkontroll

Plattform för underhållning

Utöver själva spelandet ställs det krav på att moderna konsoler även skall ha andra funktioner och där är Xbox One helt överlägsen Playstation 4. Till exempel så har Xbox One ett större utbud av appar samt DLNA-streaming, något som PS4 i dagsläget inte har.

Utöver det kan även Xbox One kopplas ihop med TiVo och andra digitalboxar, vilket gör att man som användare kan kontrollera sin TV från ett och samma ställe. Genom att göra konsolen till en central plattform för underhållning kan man även utnyttja andra funktioner som till exempel att byta kanal med hjälp av rösten.

Uppdateringar och design

Microsofts strategi vad gäller uppdateringar av mjukvara har varit konsekvent med månatliga uppdateringar, vilket gjort att konsolen utvecklats i stadigt takt i motsats till Sonys PS4 där uppdateringarna skett mycket mer sporadiskt. Redan har uppdateringarna av Xbox One lett till stora förbättringar, bland annat så går det att koppla in externa hårddiskar för maximal lagringskapacitet.
Slutligen är det så klart viktigt att ha designen i åtanke eftersom den övergripande känslan av konsolen och dess kontroller är något subjektiv. Xbox One har dock konstruerats för det långa loppet. Förvisso är Xbox One kanske större i storlek, men detta innebär bara mer plats för luften att cirkulera, vilket i sin tur gör att kylsystemet blir bättre, som i sin tur gör den till ett pålitligare val än PS4.